Als je me volgt op instagram dan weet je dat ik veel ben afgevallen, maar het verhaal erachter is iets waar mensen mij veel naar vragen. Tijd om daar wat antwoorden op te geven. Voor de mensen die mij nog niet kennen. Mijn naam is dus Janneke, en al sinds dat ik me kan herinneren krijg ik opmerkingen over mijn gewicht. Als kind was ik stevig, en als puber was dit niet anders. Daarom was ik altijd wat verlegen en teruggetrokken.

In mijn studententijd veranderde dat langzaam en genoot ik van elk feestje, met daarbij de nodige drank en vet eten. Lang leven de lol! Als ik at was ik gelukkig, zo dronk en at ik mezelf in die periode tonnetje rond. Ik had daar op het oog weinig last van, oké ja jammer dat ik met mijn maat 46 niet in alle kleding paste, maar ik had toch een leuk koppie en probeerde me altijd leuk te kleden. Mijn conditie was belabberd, sporten deed ik toch al niet meer nadat ik na 10 jaar stopte met voetballen. Ik vond het dus allemaal wel prima. Maar zo prima ging dat natuurlijk niet. Ik was een echte emotie eter. Zat er iets niet mee of kreeg ik weer eens opmerkingen over mijn gewicht, dan zorgde die zak chips, friet, kroketten of snoep er wel voor dat ik dat snel vergat. Had ik stress, dan at ik dat toch even weg! Deze lifestyle heb ik veel te lang volgehouden. Tot het keerpunt…

Op 4 juni 2013 overleed mijn vader toch nog onverwacht aan de gevolgen van longfibrose. Hij zei wel eens tegen me, “Janneke doe er nou wat aan straks ben je 30 en dan krijg je het er nooit meer af” “het is zo ongezond voor je” “het is niet nodig” en hij had gelijk!

In augustus van dat jaar nam ik samen met m'n broer de eerste stap, inschrijven bij de sportschool! Brr eng want dan zien mensen me daar, en ik heb geen conditie of iets, waren de gedachten die door mijn hoofd gingen. Maar ik moest die drempel over en het viel me mee! Na een paar weken begon ik het zelfs leuk te vinden, maar helaas in de eerste maanden ging er geen kilo af! Dat was echt een flinke tegenvaller. Ik deed zo mn best en er gwbeurde niks. Ik zat op het pint om alles weer op te geven. Totdat ze mij op de sportschool vertelde dat het heel normaal was om in het begin stadia van zn enorme verandering geen gewicht te verliezen en ze stelde me voor om ipv kilo's cm te gaan bij houden. Tot mijn verbazing gingen er wel cm af.

Nog belangrijker dan bewegen wad om mijn voeding stevig aan te passen. Diëten was niet echt mijn ding, want hallo ik hou van eten hè maar er moest iets gaan veranderen. Dus begon ik mijn voeding aan te passen, ontbijten (want dat sloeg ik al jaren over), normaal lunch (geen vette broodjes bapao en kaasbroodjes meer) en ik ben aan het wokken geslagen. Dit heb ik van begin 2014 tot april 2015 gedaan en ik viel hiermee 20 kilo af. Maar ik had zo weinig variatie in mijn voeding en sporten dat ik op zoek ging naar iets nieuws. Iets wat vol te houden was, geen dieet maar een andere lifestyle.

En dat anders vond ik op instagram, hoe ik er zo op kwam geen idee, maar de inspiratie vloog me om de oren, cleaneating, fitgirls, runninggirls alles en iedereen ging ik volgen en besloot zelf ook een apart instagram account aan te maken om zo alles qua voeding en sport voor mezelf bij te houden. Ik ging me richten op cleaneating, alles vers zelf maken en zo min mogelijk koolhydraten. Portie controle is voor mij echt belangrijk geweest! Waar ik vroeger makkelijk te veel at, twee keer opscheppen enzo weeg ik nu mijn porties af en tel ik mijn kcal.

Zo heb ik goede inzicht gekregen wat ik eet en hoeveel ik binnen krijg. Daarbij hanteer ik de 80/20 regel wat er op neer komt dat je voeding uit 80% gezond eten bestaat en 20% minder gezond. Zo is het voor mij ook goed vol te houden. En heb ik niet het gevoel dat ik dingen niet mag, ik neem er gewoon minder van.

Op sport gebied ben ik ook een hoop gaan veranderen. Naast de sportschool ( vooral kracht en cardio training) kwam ik via YouTube op Pop Pilates, dat zag er leuk uit, up tempo muziek en ik kon het thuis voor de tv op m'n matje doen, ideaal. De kilo’s vlogen eraf en in november van 2015 ben ik zelfs begonnen met hardlopen, waardoor ik ook veel gewicht verloren ben. Inmiddels wissel ik vaak af met verschillende sporten, en heb ik een klein thuis gym waar ik kracht oefeningen doe, een hometrainer en een wielrenfiets dus genoeg variatie en geen excuus om stil te zitten!

In 2016 behaalde ik mijn laagste gewicht en stond de weegschaal op -60 kilo, ik was doorgeslagen. Ik was heel blij met wat ik in de spiegel en weegschaal zag, maar normaal functioneren ging bijna niet meer. Op het hoogtepunt sporte ik 6 keer (voornamelijk cardio) in de week en at ik veel te weinig. Ik was altijd moe en schoot in de stress als ik uit eten moest of er een feestje aan kwam. In dat soort gevallen at ik expres niet en gong ik voor de meest gezonde gerechten.

Het was tijd om de balans weer terug te vinden. Dus schroefde ik het sporten weer terug naar 3 keer per week (meer kracht training ipv cardio) en ging ik normaal eten volgens de 80/20 methode. Eind van 2016 stond de weegschaal op -55 kilo en sinds dien ben ik stabiel op gewicht.

Afvallen en dan met namen veel afvallen is een hele reis die je moet maken. Maar het is het zeker waard. In mijn ogen is er niet een bepaald dieet of wondermiddel die je een shortcut kan bieden. Een verandering van je levenstijl is uiteindelijk wat voor mij het beste werkt. En dat kost tijd, maar zoals ik zelf altijd zeg, ik heb het er ook niet in een week aan gegeten! Mocht je na aanleiding van het lezen van mijn verhaal vragen hebben?!

Stuur me gerust een dm op instagram of mail naar getfit.janneke@gmail.com

Hey hallo, ik ben Janneke en door mijn levensstijl om te gooien ben ik 55 kilo afgevallen. Ik deel hier recepten met jullie, want vers en lekker koken is helemaal niet moeilijk! Eet smakelijk!